Friday, November 20, 2009

Pemakanan betul elak perut buncit


SEMUA wanita pasti mengidamkan perut yang kempis dan bebas dari sebarang benjolan lemak. Namun, pemakanan dan gaya hidup hari ini yang semakin diabaikan, ramai wanita mengalami masalah perut buncit. Ada enam panduan boleh dicuba wanita yang impikan perut kempis. Caranya adalah:

1. Lengkapkan hidangan harian dengan sekurang-kurangnya semangkuk buah-buahan. Vitamin yang terkandung dalam buahan segar bukan saja baik untuk kulit malah mengandungi fiber untuk melancarkan sistem perkumuhan.

2. Minum banyak air kerana air tidak mengandungi kalori tapi bersifat mengenyangkan dan melancarkan sistem metabolisme tubuh.

3.Amalkan cara duduk tegak kerana apabila duduk dalam keadaan membongkok, perut bahagian bawah akan kelihatan lebih besar. Untuk melatih otot sentiasa kencang, amalkan mengemut otot perut ketika sedang duduk. Kemudian tarik bahu ke belakang dan dagu ke atas. Sandarkan punggung bawah dekat pada penyandar kerusi. Amalan ini membantu membaiki postur badan anda.

4. Lakukan semua kerja rumah sendiri seperti membersihkan rumah, mengemas kamar tidur atau ketika menonton televisyen, anda boleh melakukan aktiviti mengangkat beban. Ia bukan saja dapat membakar 350 kalori sejam tapi turut membakar lemak yang berkumpul pada perut anda.

5. Lakukan senaman latih tubi di rumah ketika mempunyai waktu terluang. Caranya sangat mudah sama ada ketika atau sebelum tidur. Cukup sekadar 10 hingga 15 kiraan setiap hari.

sumber: www.bharian.com.my

6.Amalkan pemakanan fiber dalam makanan harian seperti produk PHYTO FIBER PHHP. PHYTO FIBER PHHPnie sangat bagus untuk detoks tubuh badan kita.. ia mengandungi serat tumbuhan, roselle fruit ,bijiran oat DAN pelbagai lagi..Fiber ini adalah untuk pembersihan usus dalaman dan ia juga mampu mencantikkan. Set percubaan hanyalah RM20.00, Murah kan? Nak cuba? Baca bawah ngan lebih lanjut...


No comments:

Post a Comment